2009年2月17日 星期二

去濕排毒飲




回南天濕氣重
整個人會很累,腳步很重
因體內濕氣重,亦稱為'困濕'
乃少病之源.這天氣喝這個
還可排毒,男女皆可
通常一連喝三天
*尤其常吃炸炸,零食.

圖1.雲玲.白述.偏豆衣.朱玲.澤瀉.
通常$20元.一人份.

圖2.成品

*微酸不難喝,可加蜜棗數個同煲.

17 則留言:

鏡田 提到...

好掛住妳d湯啊.
半夜起來.我端了碗公仔麵,
外面的城市正在下雪.

自由行 提到...

3耳:

呢個好野黎架! 去胃火一流. 不過我只用雲玲.白述.偏豆衣. 其它2樣無落. 原來可以加蜜棗數個, 好..下次試o下先!!

p.s. 你通常煲幾耐??

自由行 提到...

弊..有2粒暗瘡, 真係要煲煲佢先!

匿名 提到...

鏡田
呢2天沒見你online到外面寫生去?祇要你在港有空便來吃飯吧!別客氣.

自由豬
睇泥我地都幾有相同話題...美容護理我都有自己一套可以交流一下,家下原來妳也有服用中藥調理身體,
呢條方都飲用好耐,總之久不久便會煲來飲,當排毒,另外還有捱夜.抽煙飲,壯骨活絡飲,清胃滋潤養肺飲.
以前試過用中藥治好根骨病.懼寒4枝冰冷症.面斑症,所以對中藥都有信心的.

3 ear

肥貓 提到...

三耳,
近排都覺得好"濕滯", 要煲下黎飲先.

我都知要煲幾耐??

自由行 提到...

3耳:

美容護理我好鬼渣架! 呢條方係一個老中醫教朋友, 朋友再教我. 講心得你勁好多. 得閒過幾招駛下好喎!
面斑症..即係雀斑? 介紹下呀!

******

肥貓:

你都試下呀! 條方好好, 不會偏寒偏燥, 好過廿四味.
我就用康靈煲煲半小時. 記得煲時用煲魚袋裝住d材料.

Hana 提到...

>祇要你在港有空便來吃飯吧!

係咪見者有份?3耳姐姐?

聶秀康 提到...

自由豬豬
活了一千年的我,多少有些護膚百寶,平貴都有,有須要不防交流下,或者找出新百寶。
以前我面色偏黃少時又患過黃肝病所以自細要查姿抹粉不是貪靚祇是想面色正常些,後來食中藥+參茸好反連怕冷症都改善.醫師話我都係一般女人體質弱血氣差祇是我比較嚴重些(下壓60,上壓95真係好低),血行得差面色自然差斑聚而不散,我主要是雀斑在顴骨位不散...調理左二年呀!

聶秀康 提到...

貓貓
通常用凍水浸藥15mins然後連水一同煲1小時10分,水滾後先大火煲二分鐘再中細火煲至完成,但要主意火力,太猛會煲乾或太少,如妳與先生一同服用建議妳買$40元煲多些放在雪櫃每天飲用400cc(4枝益力多份量),飲幾天就見效,搏頭冇咁重個人無咁濕,可放幾個蜜棗.試下啦!通常10碗水煲完剩一半多少少就正常,色水像峰蜜色便成功!
瓦煲較好,不秀鋼煲也可以.

聶秀康 提到...

花花妹妹
對於妳我是沒辦法說'不'的!

welcome!

JC 提到...

喂喂3耳, 咁有冇d修埋身既湯水呀?

聶秀康 提到...

Jc
肥胖...好多因素,現在的人5'3寸,100磅都話要減肥...?吾知妳屬於邊一類?嚴肅地是要計身高體重脂肪比例的,其實呢個去濕飲都有排毒修身作用,如果妳身型比例正常的話!

巴黎旅客 提到...

哎吔我太怕苦吃不成中藥!三耳好厲害,美食湯水總不缺。

匿名 提到...

這個不會苦,祇輕微的酸,中藥調理身體好呀!
美食談不上...但喜歡中式湯水!

3 ear

自由行 提到...

3耳:

果然利害!! 斑都攪得掂.好野!!
不過食中藥真係要好有恆心.

JC 提到...

3耳:

我諗(?!)自己都算ok, 不過修身係長期革命, 一刻不能鬆懈。

搵日試下你個湯水先。

不過又咁講, 我覺得女人呢, 去到某個年紀, 真係唔可以太瘦。如果唔係, 個樣好似好殘, 好坎坷咁呀。有d肉地好睇d。

聶秀康 提到...

認同!修身是終身事業,我祇會警惕不刻意,覺得現在的審美標準很有問題,骨感就是美,於我來說重要比例均勻,肉是肉骨是骨...得棚骨吾係我杯茶!